Na Evropu se nejedu zúčastnit, ale vyhrát

Na Evropu se nejedu zúčastnit, ale vyhrát

Adéla Hanzlíčková právě odjíždí se svým trenérem Milanem Hemzou do maďarské Budapešti, kde začalo mistrovství Evropy seniorů. Na Evropě už Adéla vybojovala sedm medailí, bronzové v dorostu i juniorkách, tři stříbrné v U23 a stříbro a bronz v seniorské kategorii. Podaří se jí konečně vysněné zlato?

Adélo, právě odjíždíš do Budapešti na mistrovství Evropy. Jak se těšíš?

Těším se moc, myslím si, že formu mám docela dobrou, což se ukázalo na turnaji v Turecku, kde jsem skončila bronzová. Doufám, že se budu cítit stejně dobře, jako tam a že předvedu minimálně stejně dobrá utkání.

Ty jsi hned po turnaji v Turecku odjela na dvě soustředění. Kde přesně jsi byla?

Jedno na Kanárských ostrovech se slovenskou reprezentací a druhé následně v Polsku.

Jak dlouho jsi na nich byla?

Na Kanárech jsem byla jenom nějakých šest dní, bylo to takové kratší soustředění, pro mě to byl spíše trochu odpočinek po závodech v Turecku a v Polsku jsem byla 11 dní.

Na co byla zaměřena soustředění?

První na Kanárech bylo více kondiční. Hodně jsme běhaly a na pláži jsme se pasovaly, bylo to opravdu takové mírnější soustředění. V Polsku už to bylo čistě zápasnické, většina tréninku byla na žíněnce, jen asi dva tréninky jsme měly v posilovně a běhaly.

Ty sis z Polska „přivezla“ na Olymp dvě ukrajinské zápasnice. Můžeš nám k tomu říct více?

Na soustředění byly tyto dvě šikovné zápasnice z ukrajinského města Ternopil. Oslovil mě polský trenér, původem z Ukrajiny, s tím, že zná rodiny, které utkají před válkou a mají dvě velmi nadějné zápasnice. Zeptal se mě, zda by nemohly trénovat na Olympu. Kontaktovala jsem našeho ředitele Olympu a ten velmi ochotně vše zorganizoval, vše se mnou zařídil, a tak je tady už skoro dva týdny máme a doufám, že se jim u nás bude líbit. Mají tady skvělé podmínky pro trénování. No a já jsem ráda, že je nás víc a taky mám s kým trénovat, i když jsou mladší a lehčí, tak je to super. Jsem moc ráda, že se podařilo je sem dostat a že nebudou mít aspoň takový výpadek v zápasnické přípravě.

Jakou mají váhu a v jaké věkové kategorii jsou?

Starší sedmnáctiletá chodí kategorii 50 kg a ještě do ní přibírá, mladší je 16 let a má něco přes 55 kg.

Nicméně, ty bys pro sebe stejně potřebovala ideálně nějakou těžší zápasnici.

No jasně, mě by se hodil někdo k té sedmdesátce.

Není nějaká cesta, jak oslovit zápasnickou organizaci na Ukrajině a přivést ti k nám zápasnice, které by byly k tobě váhově i věkově blíže?

To já bych byla samozřejmě ráda a zeptáme se holek, co teď budou na mistrovství Evropy. Jejich tým zde bude startovat. Vím, že se momentálně připravují v Maďarsku na soustředění a následně mají dohodnuté, že tam asi tři měsíce můžou zůstat, ale asi úplně neví, co bude dál. Jsme připraveni nabídnout tady tu možnost, že by mohli jít k nám na Olymp. Uvidíme, jestli někdo bude mít zájem.

Vraťme se k mistrovství Evropy, kde tentokrát nebudou startovat zápasníci z Ruska. Řešili jste to mezi sebou, zda to je správné rozhodnutí?

S kým jsem se bavila, tak jsme se shodli na tom, že mají být vyřazeni. Sice se mi nelíbí ta kolektivní vina, když se sportovec připravuje a kvůli politické situaci se nemůže účastnit závodů, ale nicméně já i celý zápasnický svět jsme viděli, jak se mnoho Rusů i třeba těch největších hvězd, kteří jsou nejvíc vidět, vyjádřili, že podporují tuhle válku. Myslím, že naprosto zaslouženě si nezaslouží závodit, pokud se takhle vyjadřují a myslím si, že to je správné rozhodnutí. S kýmkoliv jsem se na to téma bavila, tak to vidí stejně.

Z mistrovství Evropy sis už celkem přivezla sedm medailí, dvě z nich, stříbro a bronz v seniorské kategorii. Jedeš si tentokrát pro zlato?

Samozřejmě, určitě se nejedu zúčastnit, ale chci vyhrát.

Kdo bývá na Evropě tvá nejtěžší soupeřka?

Nás tam ve váze moc není, myslím, že nás bude do deseti, ale všechno jsou to kvalitní soupeřky. Podle mě bude favoritka zrovna Ukrajinka, ta je hodně šikovná, potom je tam mladá Moldavanka, která vyhrála jak U23, tak seniorské mistrovství Evropy i světa, takže to bude hodně silná soupeřka. Je jich tam opravdu dost, teď mě nenapadá žádné jméno, kdo by měl být pro mě nejtěžší, ale jsem ráda, že tam nemám tu Nigerejku 😊 Na tu se musím ještě naučit zápasit, musím přibrat strašně moc síly. Na Evropě ale není nikdo, koho bych si vyloženě nepřála. Já jdu zkrátka vyhrát.

Jaká je tvá příprava na takto důležitý turnaj? Piluješ si své oblíbené techniky k dokonalosti nebo se více zaměřuješ na své slabiny či od každého trochu?

Asi od všeho trošku. Snažím se ten svůj styl nějak pilovat, teda klapačku na tréninku už nedělám dlouho, tu si nechávám jen na závody, když mi teče do bot. Ale snažím se pilovat svoje techniky, které mi vyhovují a zároveň se snažím říkat mým sparingům, aby mi hodně útočili po nohách, protože v tom vím, že mám slabinu.

Říkáš, že klapačku děláš jenom když ti teče do bot. Proč s ní teda nezačínáš?

To by nikoho nebavilo 😊 Stejně musím tu soupeřku trošku utahat, aby mi tam skočila. Kdybych to dělala hned na začátku, tak mi na to neskočí. Nejdřív ji musím utahat, oblbnout a až pak to udělat. Nemyslím, že by mi na to nějaká skočila hned z první, ještě když mě znají a ví, že tady toto dělám.

Ty jsi v zápasnickém světě známá klapačkou, co ostatní soupeřky? Znáš u některých jejich oblíbené techniky?

No už se mezi sebou dost známe, protože nás není tolik a na té špičce je jenom pár, takže už víceméně vím, co od koho mám čekat, která spíš háže a která víc útočí na nohy, takže se snažím na to trošku brát ohled.

Ve světovém rankingu jsi momentálně na 7. místě. Udělalo ti toto umístění radost?

No obrovskou, já jsem ani netušila, že jsem takhle vysoko a doufám, že to bude ještě výš. Ruska, která byla přede mnou, tak bude mít výpadek a kdo ví, kdy se vrátí do soutěžení. Ale doufám, že ještě nějaké soupeřky přeskočím, protože si myslím, že přede mnou jich je tam pár, který už jsem někdy porazila. Myslím, že by mohl být reálné, abych se dostala ještě výš.

Minule jsi říkala, že tvá šťastná tanga už nenosíš, nicméně jak to bude teď na Evropě?

No vezmu si je s sebou 😊 Já žádné talismany jako takové nemám. Ale tentokrát tam budu mít jako talismany své kamarády, kteří mi budou fandit. Tím že je Budapešť asi 3 hodiny od Brna, tak určitě pojede brácha a několik dalších přátel.

To budeš mít poprvé takto velkou podporu mezi fanoušky?

Asi ano. Pamatuju si, že pár roky bylo mistrovství světa v Budapešti, tak, tam taky pár lidí přijelo, měla jsem tam mámu tetu a bráchu mladšího, také nás tam bylo dost, ale teď to bude asi nejvíc.

Těšíš se na to? Je pro tebe lepší, když tam tu podporu máš, nebo tě to víc svazuje?

Myslím si, že mi to pomůže. Mít podporu je vždycky lepší. Já se ráda předvádím před lidmi, takže je skvělé, že tam ty svoje budu mít.

Leave a Reply

Your email address will not be published.