Nemůžu se dočkat, až budu zase stát na evropské žíněnce

Nemůžu se dočkat, až budu zase stát na evropské žíněnce

Marcel Albini odjel do bulharského Plovdivu na mistrovství Evropy U23. Ve své váze má devět soupeřů, a přestože patří mezi nejmladší účastníky, rozhodně se nejede jen zúčastnit. Jeho cílem je medaile. Tu si už také z mistrovství Evropy přivezl, když mezi kadety vybojoval stříbro. A medailový úspěch hodlá zopakovat i tentokrát.

Zítra začíná mistrovství Evropy U23. Jak se těšíš na závodní žíněnku?

Těším se hodně. Poslední mezinárodní turnaj jsem měl na konci srpna. Sice budu nejmladší v kategorii, ale i tak si věřím, že nebudu slabý soupeř a pokud se poštěstí, tak bych mohl vybojovat pěkný výsledek.

Nebojíš se naskočit po tak dlouhé době do závodu?

Jediné, co mě mrzí, je to, že kvůli situaci, v jaké byl Svaz zápasu, se nekonalo žádné mezinárodní soustředění a neměl jsem možnost si “osahat” zahraniční soupeře. Ale jinak se nemůžu dočkat, až budu zase stát na evropské žíněnce.

Z mistrovství Evropy už sis přivezl stříbro, tentokrát to však bude už mezi staršími. Jaký byl pro tebe přechod mezi muže?

Zatím jsem neměl možnost si pozápasit na zahraniční žíněnce a předchozí roky byli kvůli pandemii zrušeny, takže se setkám s řadou nových tváří, ale na druhou stranu věřím, že na ME bude řada kluků, co už znám z předchozích let, takže jsem sám zvědavý na konkurenci.

Ve tvé kategorii není nejjednodušší sehnat kvalitní sparringy. S kým nejčastěji trénuješ a jezdíš někdy i do ostatních klubů?

Momentálně nejvíce trénuji se Štěpánem Davidem v Praze na Olympu, kde jsem ubytovaný. Za což jsem vděčný, protože věřím, že oba si máme co dát a navzájem spolu porosteme, byť jsme soupeři, jsme i skvělý kamarádi.

Jak často trénuješ?

Trénuji 2x denně na Olympu Praha, pod Václavem Scheinerem a Tomášem Tobolou.

V Havlíčkově Brodě se zrodilo mnoho talentů, jmenovat můžeme například olympijského medailistu Marka Švece. Kdo je tvým vzorem?

Já vzor jako takový nemám, rád říkám, že mým vzorem je každý, kdo dosáhne svého cíle a jde si za svým snem. Takže ano, i Marek Švec, který je skvělý zápasník a rád bych jednou dosáhnul úspěchů jako on.

Jaký je tvůj nejoblíbenější chvat?

Můj oblíbený chvat je křížák. Ale v poslední době se snažím do svého zápasu zařadit spíše “bezpečnější” chvaty, jako záruče a přítrhy.

A co jsou naopak tvé slabiny?

Má největší slabina je pasovačka. S trenéry se jí pořád snažíme vypilovat co to jde, protože v těžké váze je to největší zbraň, jelikož chvaty jako takové se tam hází méně.

Studuješ vysokou školu obor kriminalistika. Zvládáš bez problémů studium i dvoufázové tréninky?

Studuji dálkově a hodiny mám i kryté online, takže si kdykoliv mohu hodinu zpětně přehrát. Takže školu zvládám relativně v klidu.

Máš čas i na koníčky a jiné sporty? Co rád děláš ve volném čase?

Mám rád všechny sporty, ale kvůli častým tréninkům jsem rád, když si odpočinu, takže dávám přednost třeba procházkám v přírodě, četbě nebo nějakému dobrému filmu. Jinak mezi mé největší největší koníčky patří plavání a v zimě otužování.

Kam se v Praze chodíš otužovat?

V Praze jsem zatím bohužel nebyl, ale každý víkend jezdím na Lipnici do lomů.

130 kg
Sarkhan MAMMADOV (AZE)
Ivaylo IVANOV (BUL)
Marcel ALBINI (CZE)
Giorgi TSOPURASHVILI (GEO)
Nikolaos NTOUNIAS (GRE)
Dariusz VITEK (HUN)
Alberto META (ITA)
Tomasz WAWRZYNCZYK (POL)
Fatih BOZKURT (TUR)
Mykhailo VYSHNYVETSKYI (UKR)

Leave a Reply

Your email address will not be published.