Olympijský turnaj v zápase začal, Adéla Hanzlíčková bude zápasit ve čtvrtek 18. 8.

V neděli 14. srpna začal v brazilském Rio de Janeiru turnaj, na který celý zápasnický svět čekal 4 roky. Na program letošních olympijských her se konečně dostal zápas, přičemž první den připadl na zápas řeckořímský, konkrétně na váhové kategorie do 59 a 75 kilogramů.

Známá jsou tedy jména prvních olympijských vítězů a medailistů, zlato ve váze do 75 kilogramů obhájil ruský reprezentant Roman Vlasov, v nejlehčí váhové kategorii si po zisku titulu mistra světa v září 2015 připsal další, tentokrát olympijský triumf Kubánec Ismal Borrero. Dnes, tedy v pondělí 15. srpna, jsou na programu olympijského turnaje další dvě váhové kategorie v řeckořímském stylu, a sice do 85 a 130 kilogramů.

Český zápas bude mít nakonec také své zastoupení na olympijských hrách, ačkoliv to tak po skončení všech kvalifikačních turnajů nevypadalo. Volnostylařka Adéla Hanzlíčková si díky devátému místu z mistrovství světa v Las Vegas v září loňského roku zajistila takzvanou dodatečnou nominaci od United World Wrestling. Mezinárodní zápasnická federace rozdělovala 4 místa, která byla původně rezervována pro brazilské zápasníky coby reprezentanty hostitelské země. Nakonec si ale Brazilci tato místa zajistili klasickou cestou skrze kvalifikační turnaje, jejich místa pak byla rozdělena mezi státy, které dosud neměli kvalifikaci žádnou, nominačním klíčem pak bylo také umístění právě na světovém šampionátu v roce 2015.

Adéla Hanzlíčková už je v těchto dnech v olympijské vesnici v Riu a připravuje se na svou premiéru pod pěti kruhy. Její chvíle přijde ve čtvrtek 18. srpna, kdy přijde na řadu váhová kategorie do 63 kilogramů. Kvalifikační duely započnou v 15 hodin našeho času, dle aktuálních informací bude zápas Adély Hanzlíčkové vysílat živě Česká televize. Ta každý den zprostředkovává divákům repasáže a finálové boje prostřednictvím internetového vysílání na kanálu LOH1. Tento přenos si můžete „naladit“ od 21 hodin do půlnoci.

Adéla Hanzlíčková před odletem do Ria odpovídala na otázku, jaké byly reakce rodiny na její dodatečnou olympijskou nominaci:

 

Petr Vurbs