Vargu i Omarova dělilo jedno vítězství od olympiády

Vargu i Omarova dělilo jedno vítězství od olympiády

Evropská kvalifikace na olympijské hry přinesla smršť různorodých pocitů. Od euforie, kdy Adéla Hanzlíčková položila první soupeřku na lopatky a Oldřichu Vargovi a Arturovi Omarovi se podařilo probojovat do semifinále, po smutek, když chyběl jen kousíček, aby dosáhli na letenky do Tokia.

Všichni fanoušci zápasu drželi palce, zatímco naši reprezentanti bojovali na žíněnce v Budapešti. Dali do toho vše, co v danou chvíli mohli, bohužel na postup to tentokrát nestačilo. Šanci však budou mít ještě při světové kvalifikaci, která se koná 6. – 9. května v Bulharsku.

Jako první na žíněnku nastoupila Adéla Hanzlíčková (68 kg). V prvním utkání porazila Bělorusku Hannu Sadchanka na lopatky. Ve čtvrtfinále jí čekala Italka Dalma Caneva, které podlehla 4:5 a celkově tak získala 7. místo. „Před kvalifikací jsem se cítila dobře, připravila jsem se nejlíp, jak mi dovolovaly podmínky, nic víc se dělat nedalo, takže jsem byla úplně klidná, a to i těsně před utkáním. První utkání proti Bělorusce mi vyšlo hezky. V první periodě jsem se nepouštěla do žádných větších akcí, jen jsem si soupeřku oťukávala a zaútočila až v druhé periodě. Tam se mi povedlo ji zakročit a dotlačit na lopatky. Věděla jsem, že druhý zápas bude náročnější. Se soupeřkou z Itálie se dobře známe a je to mistryně Evropy z minulého roku. Začátek byl stejně jako u prvního utkání klidnější. Snažila jsem se ji vytlačit, ale těsně před kruhem šla na zem, takže jsem za to nedostala bod (to mi přijde jako nesmyslné pravidlo) v druhé polovině jsem jeden moment zaspala a udělala mi útok za 4 body. Snažila jsem se výsledek vrátit, dostala jsem ji do parteru, ale nepovedlo se mi ji otočit,“ okomentovala utkání Adéla.

„7. místo Adély Hanzlíčkové na evropské OH kvalifikaci v zápase volný styl je svým způsobem zklamání, ale je přiměřené současným nedostatečným tréninkovým podmínkám v přípravě.      

1. kolo: Hanzlíčková (CZE): Hanna Sadchanka (BLR), první polovina utkání byla ze strany obou soupeřek vyčkávací, taktická. Na začátku druhé poloviny Adéla soupeřku vychýlila podkopnutím a akci dokončila položením soupeřky na lopatky. 

2. kolo: Hanzlíčková (CZE): Dalma Caneva (ITA). V první polovině utkání soupeřka vedla 1:0. V druhé Adéla vyrovnala a poté 2:1 vedla. Padesát sekund před koncem provedla soupeřka úspěšný útok na nohy, za který dostala 4 body. Stav 2:5 pro soupeřku. Za následnou akci, strh a oběhnutí soupeřky dostala Adéla dva body. Stav 4:5 pro soupeřku. Adéla měla po této akci výhodnou pozici v parteru. Bohužel, tuto pro ni příznivou situaci, kdy mohla utkání otočit ve svůj prospěch, nedokázala využít. Snažila se o záběr nohy, tento záběr nemá ještě patřičně osvojený a následně se snažila o přetočení soupeřky. Obě akce skončily bez bodového ohodnocení a utkání skončilo 4:5 v neprospěch naší závodnice. Dalma Caneva skončila na ME 2020 ve váze 68 kg na 2. místě. Přesto mám za to, že toto utkání měla ČR reprezentantka Adéla Hanzlíčková vyhrát, i přes pro ni velmi nepříznivou situaci v přípravě, kdy k sobě nemá na tréninku v CSMV Olymp Praha žádnou sparing partnerku,“ zhodnotil výkon Adély trenér Milan Hemza.        

Druhý den byla na pořadu utkání v řecko římském zápase a naši republiku zde reprezentoval Oldřich Varga, Petr Novák, Artur Omarov a Štěpán David.

Oldřich Varga (77 kg) měl výbornou formu a jeho utkání byla radost sledovat. Nejprve si poradil s Norem Per Anders Kure, kterého vybodoval před časovým limitem 11:0. V druhém utkání si opět vedl výborně, a i přes zranění ruky, které si způsobil hned na začátku, dokázal zdolat Francouze Evrika Nikoghosyana 3:2. V semifinále Oldu čekal Chorvat Bozo Starcevic. Olda byl však z posledního utkání zraněn a nepodal takový výkon, jaký by si představoval a prohrává 1:3. Do souboje o třetí místo pro zranění již nastoupit nemohl a z tohoto turnaje si odváží páté místo.

„Celkově jsem se na závodech cítil dobře, i když jsem měl trochu problémy se spánkem. Povedlo se mi dobře shodit. První zápas jsem šel s Norem, který byl vždy silný a má podobný styl jako já (fyzičkář bez chvatů)  Do zápasu jsem šel bez stresu, a to mi dovolilo pouštět se do akcí, kterými normálně úplně neoplývám. Měl jsem možnost utkání ukončit již v prvním kole, ale věděl jsem, že když porazím Nora, bude mě čekat velmi silný Francouz, a tak jsem se chtěl pořádně rozzápasit. To se nakonec podařilo, a i tak zápas skončil před časovým limitem. Francouz mě v posledním společném utkání uškrtil a vyházel. Věděl jsem, že to bude velice těžké utkání a musel jsem se na něj dobře takticky připravit. Naštěstí vše, co jsem měl naplánované, více méně vyšlo. Podařilo se mi vstát z parteru a zabránil jsem tím, aby to dopadlo stejně jako posledně. Následně se mi podařilo otočit a věděl jsem, že zbývající 2 minuty do konce budou zatraceně dlouhé, protože Francouz má zákeřný styl zápasu a fyzička mu taky nechybí. Nakonec jsem to udržel a srovnal jsem vzájemnou bilanci na 2:2. Boj o OH… Mezi 2. a 3. utkáním byla dlouhá pauza a při rozcvičování na poslední zápas jsem se necítil moc dobře. Začaly mě brát křeče do rukou, měl jsem přetrženou šlachu na prstu a nemohl jsem pořádně zvednout pravou ruku kvůli bolesti v rameni. Ale abych si jen nestěžoval, přesto všechno jsem byl dobře psychicky naladěn a věřil, že to vyjde. V zápase se to trochu změnilo a když jsem šel o pauze do rohu, hlavou se mi honilo, jak jsem strašně unavený a že to není dobrý. Myslím, že to moje hlava může za to, že jsem nakonec ten koršun neotočil a že největší rezerva zůstává stále v psychice. Teď trochu světlejší zpráva. Na prstu mám sice rupturu šlachy, ale nemám nic zlomeného, a tak se vyhnu operaci. Po 2-3 týdenní fixaci můžu zase do “práce”, řekl Olda.

Do osmifinále nastoupil Artur Omarov (97 kg) s Švýcarem Damianem Von Euw. Jeho fauly však Arturovi způsobily zlomeninu nosu. Utkání se pro silné krvácení rány několikrát zastavovalo, nicméně i přesto se podařilo vítězství urvat na svou stranu a zvítězil 2:0.  Ve čtvrtfinále se Artur utkal s Azerbajdžáncem Muratem Lokiayevem a opět zvítězil 4:3. V semifinále se utkal s Bulharem Kirilem Milenovem jemuž podlehl před limitem 0:9. Stejně jako Olda nemohl pro zranění nastoupit do boje o bronz a tak si odváží z turnaje páté místo.

„Momentálně jsem z toho posledního utkání hrozně smutný. Vůbec jsem neukázal, co ve mně je… Ale největší chybu jsem udělal v prvním utkání, kde jsem si nechal zlomil nos. Tenhle pocit, kdy jsem pouhé jedno vítězství od olympiády, jsem zažil už po páté,“ řekl zklamaný Artur.

Petr Novák (87 kg) nastoupil do prvního utkání s ItalemFabio Parisi s nímž prohrál 6:7.

Štěpán David (130 kg) v osmifinále prohrál s Maďarem Adamem Vargou 1:3.

„V Budapešti skončil turnaj UWW, který byl v podstatě podkladem pro další kvalifikaci na OH 2021. První kvalifikací bylo umístění na MS 2019. Tam chybělo jedno vítězství Artura k postupu. Z této EOQ postoupili v každé hmotnostní kategorii pouze dva finalisté. Nám se podařilo zásluhou skvělých výkonů Oldy Vargy a Artura Omarova dostat se do semifinále a oba jmenovaní bojovali o to nejdůležitější tj. účast ve finále. Petr Novák vypadl po prvním kole, kdy prohrál s Italem 7:6 na body. Škoda chyby v pokleku, která jej stála 6 bodů. Štěpán David nedokázal ohrozit Maďara, který nepatří k favoritům pro kvalifikaci na OH V semifinále měl nejblíž k postupu Olda. Rozhodlo by jedno otočení v pokleku. Artur narazil na “v tento den “neporazitelného soupeře. Oběma semifinalistům děkuji za předvedené výkony. Oba dva bojovali do konce i přes nepříjemná zranění. Včera lékař potvrdil zlomený nos Artura (k čemuž došlo už v prvním utkání) a utrženou šlachu posledního článku prstu Oldy. Rovněž odzápasil s tímto omezením dvě utkání. Čeká nás ještě WOQ a oba budou v pořádku. Po úžasné euforii následovalo s ní související zklamání. Přestože se mnou po předešlém hodnocení někteří nesouhlasili, když jsem řekl, že svět s námi musí počítat, říkám to znovu. Bez ohledu na to, zda se na OH 2021 dostaneme. My to ale 8. 5. V Sofii dokážeme,“ okomentoval výkony kluků trenér Václav Scheiner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.